Vårda din lägenhet

Regelbunden omsorg

Som hyresgäst har du ett ansvar för att ta hand om din lägenhet. Det innebär att du till exempel ska städa regelbundet. Här finns ett antal saker att tänka på.

Frosta av kyl och frys

Frosta av kyl och frys regelbundet. Låt eventuell is tina av sig själv
– använd inga vassa föremål. Samla upp smältvattnet i en balja.

Rengör spisen

Rengör regelbundet ugn och spishäll. Städa också bakom spisen, den går att dra ut så att du kommer åt att dammsuga eller sopa.

Rengör köksfläkten

Rengör fettfiltret i fläkten minst en gång i månaden genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel. Har du kolfilterfläkt bör du byta kolfilter ungefär en gång per år. Öppna inte köksfönstret för att vädra ut matos när du lagar mat. Då fungerar inte fläkten som den ska, utan matoset sprids i lägenheten i stället. Öppna hellre ett fönster i ett annat rum, så hjälper du ventilationen att fungera bättre.

Rensa vattenlås i tvättställ

På avloppsröret under tvättstället finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset måste rensas ibland, vilket du enkelt kan göra själv.

Rengör golvbrunnen

I badrummet finns en golvbrunn som bör rengöras med jämna mellanrum, för att undvika stopp i avloppet och dålig lukt.
Rengör golvbrunnen på följande sätt:

  • Lyft av gallret som täcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med två skruvar som måste skruvas bort.
  • Ta bort hårrester och annat som fastnat i brunnnen. Om det behövs kan du försiktigt peta loss sådant som fastnat i avloppsröret med en rensspiral eller ståltråd.
  • Spola brunnen med handduschen och torka av
  • Sätt fast gallret igen

Kontrollera och gör rent ventiler

Det är viktigt att ventilerna inte är igentäppta. Kontrollera ventilationen genom att hålla en bit tunt papper, exempelvis toalettpapper, över från luftsventilen. Om pappret sitter kvar med hjälp av utsuget fungerar ventilationen bra. Frånluftsventiler hittar du vid taket i kök och badrum. Ventilerna måste tvättas emellanåt – gärna två gånger om året. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Tilluftsventilerna är fast inställda och får inte ändras. Då kommer ventilationssystemet i obalans. Tilluftsventiler är placerade vid taket eller bakom elementen.
Gamla ventiler kan vara svåra att lossa. Försök då i stället att peta fram dammet med en ståltråd. Sedan kan du dammsuga och torka ventilen så gott det går.

Om du får stopp i avloppet

Om du får stopp i avloppet kan du först försöka lossa det avfall som sitter i vägen. Går det inte, måste du anmäla felet till ditt bostadsföretag snarast. Använd aldrig kemiska preparat, exempelvis lut, för att rengöra avloppet. Genom att peta bort hårrester och annat avfall
från bottenventilen i badkar, handfat och diskho med jämna mellanrum kan du undvika att avloppet täpps till.

Om du vill göra om i din lägenhet

Du har rätt att på egen bekostnad måla och tapetsera din lägenhet. Det är också tillåtet att montera in persienner, titthål i dörren och extralås.
Arbetet måste dock göras på ett fackmannamäs­sigt sätt, och förändringen får inte vara för extrem. Då kan du bli skyldig att ersätta kostnaden för att återställa bostaden när du flyttar. När det gäller spegelväggar bör du vara speciellt varsam, eftersom dessa ofta orsakar många små hål i en vägg. Ibland kan detta leda till att rummet behöver tapetseras om, vilket den utflyttande hyresgästen får bekosta.

Om strömmen försvinner

Om strömmen försvinner ska du först stänga av den elapparat du senast satte på. Sedan kontrollerar du säkringarna i ditt säkringsskåp. Om elfel kvarstår efter dina åtgärder ska du göra en felanmälan.

Om toaletten rinner

Om toaletten rinner kan du prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger. Om det fortsätter att rinna ska du anmäla felet till ditt bostadsföretag, för att förhindra att många liter vatten rinner iväg i onödan.

Skadedjur i hemmet

Om du får skadedjur i lägenheten måste du kontakta hyresvärden så fort som möjligt så att spridningen kan stoppas. Vid sanering och efterbehandling är det mycket viktigt att du som hyresgäst hjälper till och följer de instruktioner du får så att skadedjuren inte kommer tillbaka.

Skydda dig mot brand

Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt. Brinner det i den lägenhet som du är i, stäng in branden så den inte sprids och försök ta dig ut. Ring 112.

Brinner det hos grannen eller om det finns rök i trapphuset, stanna kvar i lägenheten. Gå inte ut i rökfyllt trapphus! Ring 112. Ställ dig vid ett fönster eller balkong så du syns.

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig mot brand

  • Se till att du har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt i din lägenhet.
  • Testa din brandvarnare regelbundet.
  • Trapphuset är en utrymningsväg. Håll det fritt från saker!
  • Lämna inte köket när du lagar mat.
  • Hushållsmaskiner, vitvaror och laddare till elektriska produkter kan börja brinna. Du kan minska risken för sådana bränder genom att sköta om produkterna och använda dem på rätt sätt.
  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt!
  • Var försiktig med rökning, fyrverkerier och brandfarliga vätskor.